2021 рік та роздуми про екстремальність кліматичних змін в Україні як частини всесвіту

30 Січня 2021 г. опубликовано в журнале: AgroONE №63

Статьи Агрособытия 2021 рік та роздуми про екстремальність кліматичних змін в Україні як частини всесвіту
климат

 

Вітаю усіх українців з приходом нового, 2021 року. Хочу привітати усіх аграріїв, аграрних науковців та усіх, хто причетний до хлібної ниви, з усіма святами, що відбулися, з погодними умовами кінця 2020 – початку 2021 року, що вплинули дуже позитивно на майбутній врожай озимих зернових культур. Природа попри усі негаразди посушливого літа та осені, коли висіяне насіння 2-3 місяці чекало життєдайного дощу, таки видала густі тумани і дощі, а в зиму ще й снігу додала. Отже, маємо впевненість та, як завжди, з надією очікуємо і надалі умов, що сприятимуть добрим врожаям.

Нагадаю, що за даними Гідрометеорологічного інституту та спостереженнями гідрометеостанції 2020 рік в Україні був найбільш теплим за всю історію спостережень. В Одеському регіоні середньорічна температура повітря виявилася вищою за звичайну більш ніж на 2,7°С, а в деяких регіонах – майже на 3°С.

За даними Віри Балабух «майже в усіх місяцях, крім квітня і травня, температура повітря була вищою за норму. При цьому шість місяців були найтеплішими за останні 140 років. Значення середньомісячної температури нерідко перевищували норму на 5-7°С і більше, а середнє за добу — на 10-15 градусів і більше!

Це призвело до того, що минулого року вперше на усій території країни не було метеорологічної зими, коли період з середньодобовою температурою нижче 0°С тривав понад 5 днів, був відсутній також сніговий покрив».

климат

Також відмічено, що 2020 року ми мали значний дефіцит опадів, що, звичайно, призвело до незнаної раніше довготривалої посухи, до катастрофічної нестачі водних ресурсів та масивних лісових пожеж.

Відсутність води у глибоких шарах ґрунту за проблемністю перевершила навіть аномально високу температуру повітря. Аграрії Південного Степу добре пам’ятають, що майже три місяці поспіль питання можливості посіву безкінечно обговорювали, нервували та висівали у сухий ґрунт.

На жаль, фахівці Всесвітньої метеорологічної організації передбачають, що 2021 рік також буде аномально теплим.

Фахівець зазначає, що надія покладається на зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану, що називається Ла-Нінья. Цитую: «Ла-Нінья підсилює циклонічну діяльність не тільки в Тихому океані, а й в Атлантиці. Це означає, що циклони, які неминуче будуть проходити з заходу і південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж минулого року. А циклони, як відомо, несуть опади — дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями і грозами», — проаналізувала фахівець Віра Балабух.

Цитую: «У 2021 році температура повітря зростатиме, клімат стане посушливішим та непередбачуванішим. Проте ситуацію можуть врятувати потужні циклони, підсилені явищем Ла-Нінья».

Такий невтішний прогноз представила Віра Балабух, представник гідрометеорологічного інституту.

Фахівці гідрометеорологи вважають, що у значних частинах світу зовнішні кліматичні зміни будуть важкими як для людства, так і для довкілля. Вважаю, що поступово ми повинні відвикати від традиційних морозних і сніжних зим, при цьому звикати до дощових похмурих європейських дощів зливового типу. Левову частку займатиме літо, воно стане довше і буде вкрай спекотним. Протягом літа будуть грози та шквальні гарячі вітри.

Поступово людству прийдеться зламувати стереотипи та звикати до нових кліматичних реалій.

В Україні весна 2021 року не поспішатиме, майже до завершення квітня буде прохолодно. Стосовно насичення ґрунту вологою, її буде достатньо, аби нормально вегетувати озимим зерновим колосовим та ріпаку. Травень буде досить теплим, можливо й дощовим, тому рекомендую хліборобам встигнути провести усі технологічні роботи, тому що друга половина травня принесе холод та жорсткі вітри. Екстремальність ситуацій буде все більше захоплювати аграрний сектор. Сільгоспвиробникам треба вчитися усі необхідні для отримання врожаю дії відпрацьовувати чітко і у короткі терміни.

Літо 2021 року почнеться з коливань тепла та прохолоди, цілком можливо, без опадів. Потім, приблизно у другій декаді червня розпочнеться спека, опади можливі лише з рясними дощами і з градобоєм. Вологи для вегетації сільськогосподарських рослин буде достатньо для озимих та ярих зернових. Пік спеки розпочнеться наприкінці червня та у липні.

климат

Вважаю, що для вирощування соняшнику та, можливо, кукурудзи волога буде у значному дефіциті. Це треба враховувати аграріям. Серпень майже вже традиційно може бути сухим, спочатку спекотним, потім прохолодним, можливо, навіть з приморозками. У цей час аграрії стикнуться з посухою та з проблемою посівів ріпаку.

Початок осені буде теплим і сухим, з незначною прохолодою та поверненням тепла. Два, навіть три бабиних літа для Півдня України майже гарантовано. Ну а посіви озимини знову будуть досить проблемними. Можливо, що зима 2021 прийде раніше, аніж попередня. Так що аграрії повинні очікувати нових проблем. Тобто, відпочивати не будемо. А Новий рік, можливо, буде зі снігом.

Прогнози мої, можливо, будуть дещо хибними, однак, я прораховувала покроково ситуацію саме на засадах незворотних кліматичних змін, як безпосередньо в Україні, так і у планетарному масштабі. Отже – житимемо, та побачимо.

Тепер хочу надати важливу інформацію стосовно кліматичних змін на планеті. Вчені різних напрямів, які причетні до розвитку Землі, б’ють у набат з приводу вирішень подолання кліматичної кризи. Після обрання Джо Байдена Президентом США динаміка розвитку політичних подій вражає світ. Особливо важливою подією є повернення США до Паризької кліматичної угоди. На думку мою та групи вчених, такий крок допоможе США та іншим країнам сконцентрувати увагу людства на питаннях зміни клімату і очолити боротьбу за гідне життя людської цивілізації.

У чому полягає, так би мовити, «концентрація» уваги?

Ми з повною відповідальністю стверджуємо: ОСНОВНОЮ ПРИЧИНОЮ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН Є ГЕОФІЗИЧНЕ ЯВИЩЕ, А САМЕ: ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ, крім коперникових векторів обертання, ПОВЕРТАЄТЬСЯ ПОЛЮСАМИ ВІДНОСНО СОНЦЯ НА 360°.

Наше твердження ґрунтується на законах Миколая Коперника, Гаспара Гюстава де Коріоліса, Карла Ернста фон Бера і має численні докази, на прикладах таких артефактів як русла річок, яри, каньйони, а також ще багатьох дотичних до цього геофізичного явища природних реалій та свідчень.

климат

Антропогенні фактори впливу на зміни клімату є вторинними.

Але, це лише підкреслює надзвичайну важливість прийняття комплексних заходів по збереженню довкілля, контролю умов проживання та господарської діяльності людей, вирішення продовольчих питань… Одним словом, сповільнити, уникнути катастрофи від незворотних кліматичних змін людство спроможне і зробить це.

Саме реальна інформація про нове геофізичне явище дозволить нам робити правильні кроки у адаптації до кліматичних змін, а не дискутувати — є чи нема «якесь» потепління.

Крім відповіді на виклики глобального потепління, розуміння і усвідомлення цього явища дозволить людству:

■ робити достовірні прогнози землетрусів;

■ збільшити та поглибити академічні знання у науці;

■ впорядкувати ряд питань у соціально-політичних реаліях світу;

■ фахово вступити у боротьбу з тотальним голодом населення Землі.

Отже, кліматичні зміни незворотні. Тому боротьба людства повинна бути сконцентрована на зменшенні чи взагалі усуненні антропогенного фактора як каталізатора цього апокаліпсису. Тобто, по-новому презентувати глобальне потепління.

Я вірю у можливість сповільнити, уникнути катастрофи від незворотних кліматичних змін. Людство спроможне і зробить це.

З Вами я,
Ольга Бабаянц,
докторка біологічних наук, с.н.с., завідувачка відділу фітопатології і ентомології СГІ-НЦНС, журналістка Національної спілки журналістів України


ЧИТАЙТЕ В НОМЕРЕ: